Select Page

 

 

Via Whatsapp spreek ik met een vriendin, zij woont in een nieuwbouwwijk. Ze schrijft: “Om ons huis heen wordt nog fanatiek gebouwd, het lijkt hier net alsof er niets aan de hand is.” Ondertussen weten we allebei dat er zeker een ander beeld aanwezig is door de coronacrisis.

Ik ben benieuwd en ga kijken naar de data wat ik verzamel over architectenbureaus. Op nieuwssites, weblogs en social media zie ik updates over nieuwe projecten en inderdaad alsof er niks aan de hand is.

Tijd om te analyseren wat het resultaat is als ik de data over en van architectenbureaus ga combineren met corona of covid. Ik word verrast, want er zijn architectenbureaus die de coronacrisis inzetten voor kwalitatieve oplossingen, nieuwe ideeën of delen van hun visie. Dit noem ik nog eens slim gebruik maken van de situatie.

In deze update geef ik zes voorbeelden van competenties die een positief effect hebben op de zichtbaarheid van je architectenbureau.

 

 

1. Handel als een romanticus
Handelen als een romanticus is wat Shift architecture urbanism laat zien. Zo heeft dit architectenbureau goed gekeken naar het probleem van de markten en is het gelukt om met een origineel en creatief ontwerp het probleem van 1,5 meter afstand te overbruggen. Op deze manier kan de handel op de markt doorgaan en zorgt de oplossing van Shift voor free publicity op online en social media. Hieronder toon ik één van de berichten.

 

 

2. Communiceer visie
Zoek de media op of communiceer in je nieuwsbrief of weblog wat de coronacrisis of andere crisis doet in jouw beeldvorming of visie. Vertel hoe jij de toekomst ziet veranderen voor je bedrijf, klanten en stakeholders.

Een mooi voorbeeld is van Lidewij Edelkoort. In de Trouw besteed Esther Bijlo aandacht aan wat Lidewij Edelkoort tijdens een design conferentie in Kaapstad heeft gezegd, namelijk: “…Ik denk dat we erg dankbaar voor het virus moeten zijn omdat het de reden kan zijn dat we als soort zullen overleven…..”.

Neem het voorbeeld van Lidewij Edelkoort over. Pas het toe op en maak het geschikt op jouw visie om met anderen te verbinden. 

Wil je visie communiceren zorg dan wel voor een helder beeld. Onderscheid hoofd- en bijzaken van elkaar en blijf op de hoogte van ontwikkelingen die je visie ondersteunen.

3. Bekijk de coronacrisis analytisch
De coronacrisis staat de economie in de weg staat en heeft een negatief effect op de omzet (uitzonderingen daargelaten)een flinke omzetdaling, ook voor architectenbureaus, biedt het mogelijkheden als het probleem analytisch wordt bekeken.

Zo publiceerde DHC-redacteur en columnist Casper Postmaa een blogartikel op de website van Den Haag Centraal. In zijn blog schrijft hij over de 86-jarige architect Flip Rosdorff die lid is van de denktank ‘Haagse Vijf’ en op een heel andere manier naar de gevolgen van de coronacrisis kijkt. Zo heeft de architect bij het ontwikkelen van nieuwe ideeën gebruikgemaakt van cijfers en inzichten die afkomstig zijn van het RIVM.

Door de coronacrisis analytisch te bekijken en met behulp van feitelijke informatie kwam hij tot de conclusies dat de crisis veel impact gaat hebben. Zo adviseert hij om geen dichtbevolkte steden na te streven en is het verstandiger om kleinere steden in te richten met meer groen.

Door een analytische blik is het ook mogelijk om je als architect meer als adviseur op te stellen en kun je ook andere diensten aanbieden, waarmee ‘toekomstige’ klanten kwalitatief ondersteunt op het gebied van wonen en werken.

4. Kies voor innovatie
Kun je laten zien hoe je met innovatie de coronacrisis tegen kunt gaan? Door randvoorwaarden, (denk)patronen en regels los te laten ontstaan nieuwe ideeën die mogelijk ook invloed hebben om regels en randvoorwaarden te laten veranderen. Zo deelt het Engelstalige blog Architizer meerdere innovaties in relatie tot architectuur, waaronder deze SheltAir. Zoals je ziet is het een soort iglotent en deze blaast zichzelf op. Deze innovatieve oplossing is ontworpen om coronapatiënten in quarantaine te laten verblijven.

 

 

5. Aan de slag met klantgerichtheid
Ook als je minder opdrachten hebt door de coronacrisis dan kun je wel klantgericht bezig zijn. Verstuur bijvoorbeeld een nieuwsbrief of bel ‘klanten’ op en vraag wat ze in de huidige situatie het liefst willen aanpassen om het wonen en werken prettiger te maken. Als architect kun je prima ‘gratis’ advies geven. Of deel toegankelijke ideeën die makkelijk uit te voeren zijn voor de doelgroep. Zorg dat de marketingcommunicatie service- en relatiegericht zijn, toon begrip of biedt de helpende hand en laat zien dat je bereikbaar bent.  

 

 

6. Werk aan perfectionisme
Perfectionisme in een tijd waarin veel zaken worden verstoord lijkt wel een opgave, toch is het omgekeerde waar. Tijdens de coronacrisis zorgt de perfectionist alsnog voor het beste eindresultaat of oplossing. Er worden besluiten gemaakt die rechtvaardig en te verklaren zijn. Ook kan deze periode worden ingezet om het ideale beeld vorm te geven. Denk aan hoe het nu is en hoe het kan worden om de volgende crisis tegen te gaan. Zo heeft de echte perfectionist antwoord of een oplossing op het volgende gesprek: